Acreditarea ACCA

 

Alaturi de acreditarea profesionala oferita de Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania (CECAR) a aparut si o alta modalitate de inregrare intr-un corp profesional, recunoscut atat in Marea Britanie, cat si la nivel international – acreditarea ACCA.

Termenul ACCA este un acronim de la Association of Chartered Certified Accountants, in prezent cea mai importanta organizatie mondiala a profesionistilor contabili.

Pe scurt, acreditarea ACCA se obtine in urma promovarii a 14 examene, dublate de experienta practica in domeniul financiar contabil. Nu exista examene de admitere initiale si toate testele ulterioare se sustin in limba engleza. Candidatul trebuie sa intocmeasca un dosar cu datele personale in functie de care poate obtine exceptarii de la anumite examene .

Aptitudinile se construiesc gradual : examenele de inceput contin elementele de baza pe care urmeaza a se construi ulterior celelalte teme, mai complexe, de aceea exceptarea de la anumite examene din faza de inceput poate genera eforturi mai mari pentru recuperarea acestor elemente de baza.

Exista doar doua sesiuni de examene pe an : in iunie si respectiv decembrie in care se pot da pana la patru examene. Examenele de sustin doar la Bucuresti cu exceptia anumitor examene de la inceput care pot fi date online.

Pentru pregatirea studentilor exista materiale care pot fi achizitionate de la diferite firme acreditate in furnizarea lor si care organizeaza si sesiuni de pregatire.

Decizia de a urmari obtinerea ACCA trebuie privita ca o investitie pe termen lung – o investitie de timp in primul rand intrucat examenele au un grad de dificultate sporit.

Mai jos sunt cele 14 examene care trebuie sustinute:

Rezultatele examenelor se obtin cu destul de mare intarziere, de exemplu pentru sesiunea iunie 2008 rezultatele a fost publicate in data de 18 august.

Programarea examenelor se primeste prin posta, la fel ca si formularul cu care studentul trebuie sa se prezinte la examenele din sesiunea respectiva.

Examenele F1-F4 sunt sub forma de teste grila ( 2 ore ) iar cele de la F5 sunt examene cu intrebari teoretice si probleme (3 ore).

Dincolo de aceste aspecte organizatorice, examenele sunt deosebit de utile prin prisma cunostintelor dobandite dar efortul depus este si el, considerabil.

Articole similare

9 Thoughts to “Acreditarea ACCA”

  1. Mircea

    Buna, de ce nu spuneti nimic despre taxe?! Sunt foarte mari, in niciun caz 60lire/examen, cum scria cineva mai sus!! Sunt cam de 200-300lire/examen si ajungi la 2-3000 lire per total LE-JER! Enjoy! Si mai este o intrebare – pentru ce era nevoie de aceasta certificare?? In Romania sigur nu aveam iar la nivel international existau iar suficiente certificari. Si inca o mentiune: ar fi bine venit un mod de a garanta/verifica faptul ca un posesot de ACCA lucreaza respectand in primul rand profesia, nu interesul institutiei/bancii unde este angajat. Asa, poate, poate, nu vom mai ajunge la astfel de crize precum cea pe care o traversam. Daca acest aspect nu este controlabil, poti avea IQ de 300 si sa detii 5 ACCA si tot nu o sa faci mare lucru…

  2. mihai

    Buna ziua
    Azi am absolvit cursurile masterului Contabilitate si auditul afacerilor timp de 2 ani. Masterul este acreditat Ceccar. am intrebat ce inseamna asta si mi-a zis o secretara tanara de la facultate ca cei 2 ani de master imi sunt recunoscuti si mai trebuie sa urmez 1 an la Corpul expertilor contabili?
    Am stat linistit si nu am mai cautat acesta informatie
    Astazi m-am angajat la o firma de conta care printre clauze este sa merg la corpul expertilor contabili
    Eu fac 3 ani sau doar 1 an tinand cont ca am facut 2 ani de master acreditati ceccar
    Cine ma lamureste si pe mine?

  3. Letitia

    la ce facultati din Bucurest pot sa ma inscriu sa fie deja acreditate ACCA?

  4. Info

    Daca am terminat facultatea de stiinte economice la o institutie privata sectia CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE , ma pot inscrie la ACCA?.

    mULTUMESC.

  5. admin

    Se plateste o taxa anuala de 69 lire (cu mici variatii de la an la an) dupa care se plateste fiecare examen -sunt in total 14 examene iar taxa este in medie 60 de lire/examen. De asemenea, trebuie cumparate materialele de studiu care difera in functie de furnizor.

  6. emilia

    Dar daca sunt studenta la finante termin si obtin cea de a doua specializare contabilitate (adica intr’un an de zile obtin specializarea si nu in 3 cum ar fi normal) aceasta va echivala si voi avea tot 9 examene luate?

  7. elena

    Nu o primesti. Doar Facultatea de Contabilitate este acreditata de ACCA si prin asta studentii sunt scutiti de 9 examene, sau ceva genul… Restul de 5 trebuie sa le dea ca sa obtina certificarea. Este posibil ca prin facultatea de Finante sa obtii pana in 4 echivalari (maxim -nu se permit mai multe de cei de la ACCA- ), depinde acum ce examene ai sustinut.

  8. Alexandra

    Daca sunt studenta la ASE, la Finante Banci primesc automat certificarea ACCA?

  9. Simona

    Examene ACCA nu sunt usor de luat, rata de promovabilitate fiind la multe dintre ele de sub 30%. Dar merita, experienta acumulata este de neinlocuit. Materialele sunt de asa natura incat sa fie utile, nu apare informatie in plus, si singurul mod in care iti poti trece examenele este daca inveti ! aviz celor obisnuiti cu sistemul CECCAR ?!?!?!

Comentariul tau aici